Artikelserie om musikgrupper – Del 1, Metallica

I denna artikelserie tänkte vi skriva om några av världens mest framgångsrika musikband. Hur startade dom, vad är deras kännetecken och varför blev just dom så stora – är några av de frågor vi vill besvara. Först ut är hårdrocksbandet Metallica.

Metallica – Hur allt började

Metallica grundades 1981 av James Hetfield och Lars Ulrich. Lars var son till en känd dansk tennisspelare och nyinflyttad i L.A. På denna tid var Heavy Metal den hårdaste musik som fans. Vid sidan av det så fanns den snabbare och mer primitiva punken.

Det som hände när Metallica bildades var att de sammanförde dessa två genrer. De (speciellt Lars) älskade den hårda Heavy Metal musiken samtidigt som de gillade farten i punk.

Denna sammanblandning kom snart att kallas för ”thrash metal” och det som utmärker den är att det går snabbt, ofta så kallad ”två-takt”. Vidare är det liknande sound som övrig Metal med distortade elgitarrer och arg sång.

Första albumet och thrash-eran

1983 släpper de sin första skiva ”Kill em all”. Det är en ganska simpel och snabb thrashplatta och en klassiker inom genren. Redan efter första skivan blev de lite kända och kunde börja turnera.

Komplett diskografi

Kill ’Em All (1983)
Ride the Lightning (1984)
Master of Puppets (1986)
…And Justice for All (1988)
Metallica (1991)
Load (1996)
ReLoad (1997)
St. Anger (2003)
Death Magnetic (2008)

Från skivan Ride the Lightning (1984) och Master of Puppets (1986) till …And Justice for All (1988) anser många vara Metallicas bästa tid, rent musikaliskt. Det var också här de fortfarande var ett thrashband. De spelade snabbt, men samtidigt även tekniskt och innovativt. 1986 dog deras bassist Cliff Burton tragiskt (på turne i Sverige). Vissa menar att en del av bandet och deras ”hårdare” stil försvann med honom.

Utveckling till ett internationellt superband

Thrash metal dog ut i början på 1990-talet. Vissa påstår att det var delvis p.g.a skivan Metallica som kom 1991. Hur som helst hör man en stor skillnad på den skivan jämfört med tidigare. De är nu längre inte ett thrashband utan mer av ett ”mainstream” metal/rock band. Skivan blir dock en massiv framgång och Metallica säljer nu ut stadium för 50000 utan att blinka.

1996 och 1997 släpps Load och Reload vilka skiljer sig ännu mer från tidigare stil. Dessa skivor är mindre hårda och mer åt kommersiell rock hållet. Bandet får stor kritik från tidigare fans men fortsätter att växa sig starka bland den breda massan.

Nedtrappning men fortfarande ett superband

Metallicas aktivitet har gradvis minskat sen 1990 talet, men då menar vi främst när det kommer till att göra ny musik. De har fortfarande turnerat mycket, om än mindre och mindre framåt 2000-talet.

2003 släpptes St. Anger som verkligen floppade. Få tycker det är en bra skiva och vi håller med. De försökte vara innovativa på något sätt men lyckades inte. Skivan Death Magnetic som kom 2008 var snäppet bättre, men tyvärr ganska identitetslös. Hade ett okänt band gjort den hade ingen höjt en millimeter av ett ögonbryn.

Idag?

Den 18 november 2016 släpper Metallica ett nytt album. Det kan sägas vara på tiden då det var hela 8 år sedan sist! Hardwired…to Self-Destruct är namnet och det finns redan 2-3 låter ute på internet att lyssna på. Den spontana känslan är att de känns OK, bättre än Death Magnetic, men knappast något speciellt. Det som dock är trevligt är att de ännu mer söker sig tillbaka till sina rötter. De spelar snabbare och hårdare än vad de gjort på 28 år!

metallica

Varför blev Metallica så stora?

Troligtvis för att de var först med thrash metal, en sådan stil skulle definitivt vuxit fram när som helst (det fanns flera liknande band samma tid). Men Metallica ”hann” släppa sin skiva först och fick därför ett försprång. Sen har sångaren James en klassiskt bra och arg hårdrocksröst och bandet är mycket duktiga på att göra bra låtar med häftiga riff. En annan anledning kan vara deras olika och uppskattade personligheter. Det är lätt att tycka om dem som personer och de har även ett kul och genomtänkt scenuppträdande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *